СУЧАСНА ОБЛІКОВА СИСТЕМА В КОНТЕКСТІ ЇЇ ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ - Кундря-Висоцька , Оксана; Любенко, Андрій; Демко, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Обґрунтовано необхідність коригування i доповнення функцій інформаційного циклу в обліковій системі в частині поглиблення зв’язків між функцією обліку й іншими функціями управлінського циклу: плануванням, економічним аналізом, контролем тощо. Доведено, що суттєві зміни в методологічних підходах до ведення бухгалтерського обліку, які відбулися внаслідок його реформування, а також високий ступінь стандартизованості методології бухгалтерського обліку, її консервативність, недостатня оперативність внесення змін до організаційних і методичних складових облікового процесу, невідповідність облікової інформації змінюваним умовам ухвалення економічних рішень вимагають перегляду концептуальних функціональних складових облікової системи. Проаналізовано тенденції розвитку функцій обліку в контексті еволюції суспільного розвитку, а також прямий вплив інтеграційних процесів в економіці суб’єкта господарювання на інтеграційні зміни всередині самої облікової системи. Доведено, що результат реалізації такої багатофункціональності облікової системи в підсумку є алгоритмом формування тієї чи іншої моделі обліку на підприємствах різних форм господарювання.
Keywords: облікова система; поліфункціональність облікової системи; інтеграційні процеси; управління; суспільний розвиток