ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ПРОДАЖУ В БАНКУ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ І ПЕРСПЕКТИВИ (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Присвячено вивченню впливу процесу активного технологічного розвитку на банківське обслуговування клієнтів. Розкрито зарубіжний досвід щодо індивідуалізації процесу продажу в банку. Приділено увагу обґрунтуванню рівня ефективності певного каналу обслуговування відповідно до змісту фінансового продукту, типу клієнта і етапу процесу продажу певної фінансової послуги.
Keywords: дистанційне банківське обслуговування; канали продажу; сегментування клієнтів