ПОРІВНЯННЯ ПІДХОДІВ ФІЛОСОФІЇ ОЩАДЛИВОГО ВИРОБНИЦТВА І КОНЦЕПЦІЇ СИСТЕМНИХ ОБМЕЖЕНЬ ЯК ІНСТРУМЕНТІВ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Рибалка , Дмитро (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Проводиться порівняльний аналіз філософії бережливого виробництва і концепції системних обмежень у контексті фінансового менеджменту. Розглянуто принципи цих підходів, закладені їхніми засновниками Тайіті Оно і Голдраттом Моше Еліяху. Виявлено і проаналізовано чинники дбайливого виробництва (муди). Потік створення цінностей наведено на прикладі банки кока-коли. Розглянуто особливості організації виробничого процесу підприємств, що використовують філософію бережливого виробництва. Проілюстрована класична структура управління підприємства і «витягнута структура», яка використовується на підприємствах бережливого виробництва. Детально розглянуто роман «Мета», у якому описані основні принципи концепції системних обмежень.
Keywords: філософія бережливого виробництва; концепція системних обмежень; муди; потік створення цінностей; «витягування потоку»; менеджмент; операційні витрати; пов’язаний капітал