АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЯК ВИЗНАЧАЛЬНИЙ ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Люта, Ольга; Дейнека, Ольга; Артюхова, Надія; Гриценко, Лариса; Дахер, Катерина (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
Метою дослідження є визначення ролі академічної доброчесності як ключового чинника забезпечення якості вищої освіти, аналіз існуючих у цій царині проблем  і розробка рекомендацій щодо підвищення рівня доброчесності в освітньому процесі.|У роботі проведено аналіз принципів академічної доброчесності та її впливу на якість освітніх процесів. Виявлено, що ефективне впровадження політики доброчесності сприяє зниженню рівня академічних порушень, підвищенню довіри до освітніх закладів і покращенню репутації університетів. Розглянуто основні механізми забезпечення академічної доброчесності, серед яких нормативно-правове регулювання, цифрові технології для перевірки плагіату, освітні програми з академічного письма та створення етичних комісій.Академічна доброчесність є необхідною складовою якісної освіти, що забезпечує відповідальність, прозорість і чесність освітнього процесу. Запобігання плагіатові, фальсифікації та іншим порушенням можливе лише за умови комплексного підходу, який включає й превентивні заходи, і відповідальність за недотримання етичних норм. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вдосконалення механізмів контролю та виховання культури доброчесності серед студентів і викладачів.
Keywords: академічна доброчесність; освіта; якість освіти; плагіат; фальсифікація; академічна етика; освітні стандарти; етичні принципи; прозорість в освіті