ОЦІНЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В ЦАРИНІ БЕЗПЕКОВОГО РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРА - Криштанович, Мирослав; Силкін, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У статті проаналізовано особливості вибору оптимального стратегічного напряму підвищення ефективності механізмів державно-приватного партнерства в царині безпекового розвитку агропромислового сектора в умовах сучасних викликів і загроз. Дослідження охоплює два основні стратегічні напрями (D1 та D2), які розглянуті з позицій потенційних переваг, витрат, можливостей і ризиків. Основою методичного інструментарію є метод BOCR, що дає можливість оцінити не лише переваги та витрати, а й ризики та перспективи розвитку обраних стратегічних рішень. У процесі застосування підходу BOCR було сформовано критерії оцінювання для кожного елемента (B – переваги, O – можливості, C – витрати, R – ризики) та проведено парні порівняння, які дали змогу визначити вагу кожного критерію. Паралельно було розраховано узгодженість експертних оцінок шляхом обчислення відношення узгодженості, що підтвердило релевантність і достовірність отриманих результатів. За підсумками оціночних процедур було встановлено, що напрям формування механізму поглибленої технологічної кооперації та прискорення цифровізаційної трансформації (D2) має вищий глобальний пріоритет попри вищий рівень ризиків і більші витрати. Це зумовлено тим, що стратегія D2, окрім розширення інноваційних можливостей, сприяє створенню сприятливих умов для впровадження передових технологій, розвитку інфраструктури та залучення більшої кількості інвесторів до проєктів агропромислового сектора. Паралельно D2 відповідає потребам безпекового розвитку у воєнний та післявоєнний періоди, пропонуючи створення комплексних механізмів співпраці й прискорення адаптації до глобальних викликів.
Keywords: державно-приватне партнерство; агропромисловий сектор; безпековий розвиток; цифрова трансформація; метод BOCR; стратегічний вибір; ризики; інновації