ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ЇХНЯ РОЛЬ У РЕАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ НА ЛОКАЛЬНОМУ РІВНІ - Возняк, Галина; Харчев, Олег (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є поглиблення теоретичних основ та обґрунтування впливу цифрових технологій на ухвалення управлінських рішень на місцевому рівні в умовах сучасних викликів. Спираючись на методи системного й порівняльного аналізу, синтезу та узагальнення, отримали такі висновки й результати: а) поглиблено теоретичні засади через конкретизацію розуміння сутності поняття «цифрові технології»; б) здійснено діагностику проблем і викликів упровадження цифрових технологій у практику управління на місцевому рівні; в) обґрунтовано напрями розвитку цифрових технологій і їхній вплив на ухвалення управлінських рішень на локальному рівні.Аргументовано, що зростаючі потреби громадян у якісних публічних послугах обумовлюють необхідність посилення цифровізації управлінських процесів на локальному рівні, що є ключовим інструментом для створення більш відкритого, адаптивного й ефективного управління. Доведено, що впровадження сучасних цифрових технологій у процес ухвалення управлінських рішень на локальному рівні сприятиме безперервному функціонуванню систем, оптимізації ресурсів, зниженню витрат і головне – зміцненню взаємодії між владою та громадянами. Цифровізація, що базується на застосуванні сучасних інноваційних інструментів, таких як електронний документообіг, онлайн-платформи, системи аналітики даних, технології штучного інтелекту, блокчейн, «розумні міста» (Smart City), відкриті дані тощо, є ключовим чинником сталого розвитку, забезпечуючи ефективне управління, участь громадян в ухваленні рішень, а також конкурентоспроможність держави в глобальному контексті. Практичну значущість проведеного дослідження вбачаємо в напрацюванні пропозицій щодо подолання викликів і мінімізації ризиків, а також напрацюванні можливих напрямів посилення процесів диджиталізації на місцевому рівні.
Keywords: управлінські рішення; цифрова трансформація; цифрові технології; цифровізація; органи місцевого самоврядування; розвиток; громади; штучний інтелект