ДЕРЖАВНА ВЛАСНІСТЬ: АНАЛІЗ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ, ЄС ТА ПОСТРАДЯНСЬКИХ КРАЇНАХ - Єлейко, Тарас (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Стаття присвячена аналізові державної та муніципальної власності, їхній структурі та регулюванню в Україні й країнах Центральної та Східної Європи. Основна мета дослідження – визначити роль державної власності в наданні послуг, контролі над стратегічними ресурсами та підтримці суспільного добробуту, а також оцінити ефективність використання державних підприємств і управління ними.Дослідження показало, що державна власність відіграє ключову роль у таких секторах, як національна безпека, енергетика, транспорт, освіта, охорона здоров’я, природні ресурси та банки. Частка державної власності та її ефективність значно варіюються між країнами. Наприклад, у Польщі державні підприємства забезпечують близько 17% ВВП, водночас у Румунії цей показник становить лише 5-7%. В Україні частка державних підприємств у ВВП становить близько 8-10%, при цьому багато з них залишається неефективними. Порівняння з іншими країнами показує, що ефективність управління державними активами в Україні є однією з найнижчих у регіоні.Для підвищення ефективності використання державної власності в Україні необхідно впровадити кращі практики управління та зменшити частку державної власності в секторах, де приватний сектор може забезпечити більшу ефективність. Результати дослідження підкреслюють важливість реформування державних підприємств, зокрема через приватизацію та впровадження прозорих стандартів управління. Це дозволить підвищити економічну ефективність державних активів, що є критично важливим для забезпечення стійкості економіки та наповнення державного бюджету.
Keywords: державне майно; ефективність управління; державні підприємства; ДП; приватизація; монополія; соціальні послуги; ВВП; зайнятість