СТРАТЕГІЧНІ МАРКЕРИ ІНВЕСТУВАННЯ В ОБ'ЄКТИ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Затонацький, Дмитро; Полторацька, Альона (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
У статті розглянуті стратегічні аспекти інвестування в критичну інфраструктуру України в контексті економічної безпеки держави. Проаналізовано важливість критичної інфраструктури для стабільного функціонування економіки в умовах сучасних викликів, включаючи воєнні загрози, кібератаки та стихійні лиха. Окремо розглянуте також питання фінансової нестабільності, що потребує залучення приватних інвесторів і міжнародних партнерів для відновлення та модернізації інфраструктури. Дослідження розглядає роль державно-приватного партнерства та міжнародного співробітництва як упровадження інноваційних технологій, таких як штучний інтелект та IoT, для підвищення ефективності й стійкості об’єктів інфраструктури. Визначено критичні стратегії ефективного управління ризиками та залучення інвестицій для відновлення енергетики, транспорту й зв’язку. Запропоновано рекомендації щодо оцінки економічної й соціальної ефективності інвестицій з урахуванням окупності та впливу на добробут населення. Документ також окреслює перспективи довгострокового економічного зростання за рахунок інвестицій у критичну інфраструктуру, що є важливим елементом відновлення країни після кризи. У цьому дослідженні розглянуті стратегічні виміри інвестування в критичну інфраструктуру України, наголошено на її значенні для економічної безпеки. У статті детально розглянуті фінансові обмеження України через триваючу війну та економічну нестабільність. Це підкреслює необхідність залучення приватних інвесторів і сприяння міжнародній співпраці. Державно-приватні партнерства (ДПП) та міжнародні фінансові установи визначені як вирішальні гравці в забезпеченні необхідного фінансування та досвіду для відновлення й модернізації інфраструктури. У статті також досліджено, як інтеграція інноваційних технологій, таких як штучний інтелект (AI) й інтернет речей (IoT), може значно підвищити стійкість та ефективність інфраструктурних систем. На завершення в статті запропоновані стратегічні рекомендації щодо інвестування в критичну інфраструктуру України. Метою дослідження є визначення стратегічних пріоритетів для розподілу інвестиційних ресурсів для реконструкції критичної інфраструктури з урахуванням економічних аспектів безпеки.
Keywords: інвестиції; критична інфраструктура; економічна безпека; відновлення; стратегічні пріоритети; реконструкція