ДОРОЖНЯ КАРТА ПЕРЕХОДУ ДО БЕЗВУГЛЕЦЕВОЇ ЕКОНОМІКИ НА ОСНОВІ ТРАНСФЕРУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ІННОВАЦІЙ - Вакуленко, Ігор; Матвєєва, Юлія; Опанасюк , Юлія; Таранюк , Каріна; Росохата , Анна (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є аналіз існуючих наукових підходів до розробки дорожніх карт у царині енергетики та інновацій, виявлення основних викликів, що перешкоджають переходові до вуглецево нейтральної економіки та розробка практичних рекомендацій для України. Особлива увага приділена визначенню та систематизації законодавчих, економічних, технологічних і соціальних аспектів у процесі передачі енергетичних інновацій, щоб забезпечити ефективний сталий розвиток. У роботі проведено огляд літературних джерел у наукометричних базах за ключовими термінами: «дорожня карта», «енергетика» й «інновації», що дозволило виявити найактуальніші тенденції та підходи в цій царині.У статті описані основні виклики, з якими стикається Україна під час переходу до вуглецево нейтральної економічної моделі економіки на основі передачі енергетичних інновацій. До цих викликів відносяться законодавчі бар'єри, недостатні економічні стимули, технологічні труднощі та соціальні фактори, що вповільнюють упровадження інновацій. На основі виявлених проблем та існуючих розробок автори модернізували дорожню карту переходу України до вуглецево нейтральної економіки, яка охоплює чотири ключові сфери: законодавчу, економічну, технологічну та соціальну. Деталізовано та візуально представлено послідовність кроків і дій, необхідних для реалізації сценарію переходу.Стаття пропонує конкретні практичні рекомендації для України щодо реалізації дорожньої карти, включаючи необхідні законодавчі зміни, економічні стимули, інвестиції в технології та заходи для підвищення соціальної обізнаності й підтримки. Таким чином, стаття робить суттєвий внесок у науковий і практичний дискурс щодо переходу до вуглецево нейтральної економіки, зокрема в контексті України, і може слугувати основою для подальших досліджень і розробки політики в цій царині.
Keywords: вуглецево нейтральна економіка; енергетичні інновації; дорожня карта; трансфер технологій; екологічна політика; декарбонізація