КОРУПЦІЙНІ РИЗИКИ В КОНТЕКСТІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ: АНАЛІЗ НА ОСНОВІ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ КОХОНЕНА - Філатова, Ганна; Лєонов, Сергій; Решетняк, Ярослав (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
В умовах війни загострюються загрози національній безпеці, пов'язані з незаконними фінансовими операціями з країною-агресором, обходом санкцій; махінаціями при розподілі інвестиційної та гуманітарної допомоги, цільових коштів на відбудову зруйнованої інфраструктури; новими схемами легалізації «брудних» грошей. Тому дослідження ризиків незаконних фінансових операцій на регіональному рівні в Україні є першочерговим кроком до розуміння специфіки корупції, виявлення основних чинників, що її формують, та розробки цілеспрямованих заходів для її подолання. Для аналізу корупційних ризиків у регіонах України та місті Києві в цьому дослідженні використано базу з 10 індикаторів, що охоплюють ключові аспекти фінансового забезпечення, економічної активності, громадської думки, довіри до влади та цифрової трансформації для формування цілісної картини регіональної безпеки та розвитку. Кластеризація за рівнем корупційного ризику, здійснена з використанням карт самоорганізації Кохонена, дозволила виокремити 4 групи регіонів України зі схожими характеристиками: Кластер 1 (Вінницька, Львівська й Тернопільська області) – регіони з високим рівнем розвитку та середніми корупційними ризиками; Кластер 2 (Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області) – регіони з середнім рівнем розвитку та помірними корупційними ризиками; Кластер 3 (Закарпатська, Кіровоградська та Рівненська області) – регіони із середнім рівнем розвитку та проблемами в управлінні; Кластер 4 (Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Херсонська, Черкаська, Чернівецька області та м. Київ) – регіони з високими корупційними ризиками. Здійснена кластеризація сприяє розробці індивідуалізованих і цілеспрямованих антикорупційних стратегій для кожної групи регіонів. Результати дослідження дозволяють сконцентрувати антикорупційні зусилля на найбільш проблемних сферах та розробити цільові програми для ефективного зниження корупційних ризиків.
Keywords: корупційні ризики; фінансова безпека регіонів; самоорганізаційні карти Кохонена; аналіз ризиків; фінансовий контроль; державне управління; антикорупційні заходи