ІННОВАЦІЙНІ ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАКТИКИ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Череп, Алла; Воронкова, Валентина; Череп, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є розробка концепції впровадження інноваційних європейських практик диджиталізації як ключовий чинник забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів. За допомогою методів ризик-орієнтованого підходу, системного аналізу та моделювання розглянуто шляхи використання інноваційних європейських практик диджиталізації. Результати досліджень: 1. Здійснено діагностику проблем, які виникають при сучасному аналізі взаємозв’язку диджиталізації та соціально-економічної безпеки. 2. Проаналізовано напрями розвитку технологій, які можуть значно підвищити соціально-економічну безпеку. Глобальні виклики, такі як пандемії, економічні кризи, зміни клімату, можуть суттєво впливати на процеси диджиталізації та їхній вплив на соціально-економічну безпеку. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що європейські практики диджиталізації виступають важливим інструментом забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів, у зв’язку з чим важливо дослідити новітні підходи, які можна запропонувати для сталого розвитку.Доведено, що ШІ може аналізувати великі обсяги даних для прогнозування економічних криз, природних катастроф або соціальних конфліктів, що дозволяє урядам і компаніям заздалегідь підготуватися до можливих викликів; використання ШІ для оптимізації виробництва, логістики та управління ресурсами допомагає зменшити витрати й підвищити економічну стійкість. Хмарні рішення надають доступ до важливих ресурсів і послуг із будь-якої точки світу, що забезпечує безперебійну роботу бізнесу та державних установ у разі надзвичайних ситуацій. Хмарні платформи забезпечують ефективне управління великими обсягами даних, що необхідно для ухвалення стратегічних рішень. Практичне значення дослідження полягає в подоланні ключових викликів і використанні можливостей для подальшого впровадження інноваційних європейських практик диджиталізації як ключовий чинник забезпечення соціально-економічної безпеки в умовах глобальних викликів. Використання інноваційних європейських практик має значний потенціал, щоб прискорити досягнення ЦСР, але потребує врахування можливих ризиків і викликів.
Keywords: інноваційні європейські практики; диджиталізація; соціально-економічна безпека; штучний інтелект (ШІ); цифрові технології; глобальні виклики