ПОПЕРЕДЖЕННЯ СИСТЕМНОГО РИЗИКУ ЛІКВІДНОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ БАНКІВСЬКОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Чібісова, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Висвітлено актуальність i небезпечність системних ризиків банківської сфери. Визначено особливості трактування поняття системного ризику як з позиції науковців, так і через призму міжнародних організацій, які займаються питаннями регулювання фінансових ринків. Виокремлено три основні підходи до його розуміння: мікроекономічний, макроекономічний та інтегрований. Розкрито поняття системного ризику ліквідності, особливості його поширення та необхідність регулювання. Зазначено методи виміру системного ризику ліквідності відповідно до міжнародної практики і наведено основні параметри його оцінки у вітчизняному банківському секторі. Здійснено комплексний аналіз банківської системи України на предмет виявлення або можливості розвитку системного ризику ліквідності, зроблено відповідні висновки. Наголошено на доцільності посилення контролю за системно важливими банківськими установами. Запропоновано перспективи поліпшення регулювання системного ризику ліквідності для банківського ринку України.
Keywords: банківське регулювання; фінансова система; системний ризик; системний ризик ліквідності; високоліквідні активи; рефінансування; системно важливі установи