ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ РОЗВІДКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ СУЧАСНОСТІ - Бліхар, Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою роботи є дослідження особливостей і проблемних аспектів правового регулювання фінансової розвідки підприємств в умовах посилення впливу чинників сучасності. На підставі результатів проведеного дослідження встановлено, що на сучасному етапі функціонування національної правової системи організаційно-правові механізми регулювання фінансової розвідки на рівні підприємства є слабкими, потребують перегляду, удосконалення та посилення. Установлено, що при розгляді фінансової розвідки на рівні підприємства основні акценти ставлять на таку її структурну компоненту, як конкурентна розвідка. Виявлено неоднозначність і специфіку правових засад регулювання фінансової розвідки підприємств, основна відмінність яких полягає у формуванні правових норм залежно від особливостей правової системи країни та від її належності до англосаксонської або романо-германської системи права. Доведено, що система фінансової розвідки успішно функціонує в таких відомих світових компаніях як Procter & Gamble та Motorola. Виявлено основні проблеми запровадження та здійснення розвідувальної діяльності на підприємствах, більшість із яких обумовлена недостатньою кількістю й неефективністю управління інформаційними, трудовими й технологічними ресурсами суб’єкта господарювання. Запропоновано основні вектори вдосконалення правового регулювання фінансової розвідки підприємств в умовах посилення впливу чинників сучасності, зокрема: (1) обґрунтовано нагальність і необхідність здійснення законодавчої регламентації економіко-правової категорії «фінансова розвідка підприємства»; (2) доведено необхідність закріплення на законодавчому рівні основних організаційно-правових засад посилення відповідальності за вчинення діянь, які пов’язані з несанкціонованим одержанням, використанням і передачею інформації на підприємстві.
Keywords: фінансова розвідка; нормативно-правове забезпечення; законодавчі акти; розвідувальна діяльність; конкурентна розвідка; підприємство