ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКИХ РИС У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Мачинська, Наталія; Бліхар, В'ячеслав; Кужур, Александра (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Статтю присвячено теоретико-практичному аналізові особливостей лідерства та обґрунтуванню психолого-педагогічних умов формування й розвитку лідерських рис у студентів у процесі професійної підготовки в умовах закладу вищої освіти. Запропоновано аналіз різних підходів до тлумачення понять «лідер», «лідерство, «лідерство в освіті», «освітнє лідерство»; на основі проаналізованих різних визначень виокремлено ознаки студентського лідерства: ініціативність, контактність, чуйність, доброзичливість, широкий соціально-інтелектуальний кругозір, готовність прийти на допомогу тощо. Зазначено, що поняття лідерства науковці розглядають у таких аспектах, як: лідерство як механізм упровадження інноваційних змін; лідерство як модель формування особистості; лідерство як духовна місія особистості. Подано та схарактеризовано результати дослідження, проведеного серед здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта, яке проводили з метою вивчення стану сформованості лідерських рис у майбутніх учителів початкової школи. Емпіричне дослідження показало, що студенти всі лідерські риси систематизують у такі групи: організаторські, комунікативні, перцептивні, креативні, саморегуляції. Зазначено, що формування лідерських рис у майбутніх учителів початкової школи передбачає створення відповідних сприятливих умов, що забезпечують спрямування діяльності студентів на розвиток лідерської мотивації. У статті визначено та схарактеризовано необхідні психолого-педагогічні умови: формування мотиваційно-ціннісної сфери майбутнього фахівця педагогічної освіти до лідерства в процесі професійної підготовки та майбутньої професійної діяльності; готовність науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти до роботи з потенційними лідерами; формування практичного досвіду лідерства в контексті проходження здобувачами освіти різних видів педагогічної практики; розроблення та впровадження тренінгових занять в освітній процес професійної підготовки майбутніх фахівців.
Keywords: лідер; лідерство в освіті; психолого-педагогічні умови; лідерські риси; професійна підготовка