ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ОПЕРАЦІЙНОГО РИЗИКУ НА КАПІТАЛ БАНКІВ - Лавренюк, Владислав; Примостка, Людмила; Соколовська, Наталя; Примостка, Андрій (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є порівняння міжнародних та національних підходів до вимірювання впливу операційного ризику на капітал банку, визначення переваг і рівня складності кожного підходу, виявлення рівня навантаження на регулятивний капітал банків. Дослідження виявило значний вплив операційного ризику на достатність капіталу банків, підкресливши необхідність формування значних резервів капіталу для абсорбції ймовірних збитків. Детальний порівняльний аналіз банків, зокрема Приватбанку, Ощадбанку та Укрексімбанку, вказав на суттєвий вплив величини банківських активів на обсяг капіталу під операційний ризик. Дослідження виявило відмінності при вимірюванні впливу операційного ризику на регулятивний капітал банку залежно від використання міжнародних (BIA, TSA) чи національних підходів до оцінки ймовірних утрат. Отримані результати дослідження свідчать про суттєву різницю в оцінці резервів під операційний ризик за міжнародним та національним підходами. Ця різниця вказує на необхідність більш гармонізованого підходу до оцінки та управління операційним ризиком у банківському секторі. Національний підхід до оцінки резервів під операційний ризик формує більше навантаження на капітал банків порівняно з міжнародними підходами. Визначено, що найсуттєвіша різниця в оцінках мінімального капіталу на покриття операційного ризику спостерігається за міжнародним підходом BIA та національним підходом. Установлено, що пріоритетним завданням банків є мінімізація резервів за операційним ризиком із метою зниження навантаження на капітал банку, якої можливо досягти лише за побудови та підтримання банками системи ефективного операційного ризик-менеджменту.
Keywords: банки; ризик; операційний ризик; капітал; регулятивний капітал; ризик-менеджмент; оцінка ризиків; достатність капіталу; міжнародні стандарти; регулювання; резерви; збитки; стабільність; фінансова стійкість