ПОБУДОВА МОДЕЛІ АНТАГОНІСТИЧНОЇ ГРИ ВИБОРУ СТРАТЕГІЇ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ - Куліш, Дамір (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Мета дослідження – побудова моделі антагоністичної гри вибору стратегії ЗЕД в умовах диджиталізації. Для цього буде досліджено підходи до використання теорії ігор. Розглянуто економіко-математичний апарат і застосування його для стратегії ЗЕД. Це дослідження дозволяє визначити, чи є теорія ігор відповідним аналітичним інструментом для ухвалення рішень, орієнтованих на ЗЕД. У цьому контексті через ігри стратегічної взаємозалежності ЗЕД пов’язано з ухваленням рішень, щоб визначити, співпрацювати чи конкурувати, впроваджувати інновації чи наслідувати, щоб створити інноваційні переваги в компанії.Установлено, що іноді на наші економічні рішення впливають рішення третіх осіб. Щоб зрозуміти, як ухвалюють ці рішення і яке є найкращою з кількох альтернатив, виникає теорія ігор. Дослідження теорії ігор в економіці визначить гру як абстракцію конкретної економічної ситуації. Буде запропоновано одне або кілька рішень, і автор спробує продемонструвати, які стратегії відповідають рівновазі в представленій грі. Випадки теорії ігор часто представляють графічно за допомогою матриць, щоб краще зрозуміти міркування учасників.Компанії використовують теорію ігор не лише для встановлення цін, але й для того, щоб визначити, коли й на якому ринку здійснювати ЗЕД, та передбачити конкурентні рішення. Тому було застосовано теорії ігор при ЗЕД для різних ринків. Щоб використовувати цю теорію, необхідно мати інформацію про інших гравців, їхні переваги та обмеження. Вона полягає в досягненні балансу переваг для всіх. Коли всі гравці ухвалили рішення і якщо його зміна погіршує їхнє самопочуття, вважається, що досягнуто рівноваги Неша. Моделі теорії ігор можуть бути корисно застосовані в ситуаціях переговорів між торговими партнерами, у яких наміри партнера з переговорів є лише частково прозорими, а варіанти його дій відомі лише частково. Те саме стосується відносин співпраці. Відносини між керівниками та працівниками є частиною відносин співпраці, як і відносини між виробниками та торговими представниками й відносини між партнерами за проєктом. Таким чином, дискусії співробітників можуть стати якіснішими завдяки моделям теорії ігор.
Keywords: модель; антагоністична гра; теорія ігор; стратегія; зовнішньоекономічна діяльність; рівновага Неша; диджиталізація