ОСОБЛИВОСТІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ - Сакун, Олександра; Школа, Вікторія (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Стаття присвячена визначенню особливостей повоєнного відновлення громад у контексті Європейського зеленого курсу. Метою дослідження є визначення особливостей та викликів відновлення громад у післявоєнний період у контексті Європейського зеленого курсу. Здійснено аналіз втрат територіальних громад України внаслідок війни з росією, а також визначено відсоток територій, що були в окупації та потребують відновлення. Визначено ключові труднощі на шляху до реалізації зеленого відновлення громад на сучасному етапі. З’ясовано та охарактеризовано принципи зеленого відновлення українських громад. У статті наголошено на тому, що відновлення українських громад як процес повинне мати системний характер та забезпечити довгостроковий результат у формі модернізаційних змін і сталого розвитку України. Стверджується, що повоєнне відновлення повинне не просто являти собою відтворення зруйнованого, а бути орієнтованим на сучасні екологічні запити та вектор європейської інтеграції. Обґрунтовано, що долучення України до Європейського зеленого курсу та подальше його дотримання може стати дієвим інструментом на шляху до зеленого відновлення України.
Keywords: Територіальні громади; децентралізація; втрати громад через війну; повоєнне відновлення; зелена економіка; Європейський зелений курс; допомога Україні від ЄС; цифровізація