ОЦІНКА РИЗИКУ БАНКРУТСТВА СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Затонацька, Тетяна; Анісімова, Ольга; Затонацький, Дмитро; Воронцова, Дарина (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Страховий ринок є складовою фінансової системи країни, тому він надзвичайно важливий для розвитку економіки. Будь-які потрясіння на страховому ринку можуть спричинити сповільнення економічного зростання та розвитку, негативно вплинути на фінансову систему країни. Стабільність страхового ринку забезпечується компаніями, що діють на ньому. Саме тому проведений нами аналіз зосереджений на оцінці ризику банкрутства страхових компаній, а також аналізі основних факторів, що впливають на ситуацію на страховому ринку.У цьому дослідженні було проведено аналіз основних підходів до оцінки ризику страхових компаній залежно від величини премії за ризик. Було застосовано просту динамічну модель оцінки ризику.Проведений аналіз літератури дозволив визначити, що загальні підходи до оцінки ризику банкрутства страхових компаній залежать від загальної ситуації в країні та на самому ринку. У тих країнах, де частіше виникають форс-мажорні обставини, запроваджено більш складні й досконалі моделі оцінки необхідної величини премії за ризик, щоб уникнути банкрутства.В Україні тривалий час зберігалася стабільна ситуація на ринку, але з початком пандемії почали виникати певні проблеми. Аналіз діяльності однієї з провідних страхових компаній на ринку показав, що до початку війни вона мала ризик банкрутства, близький до нуля. На жаль, слід зауважити, що воєнні дії, що є форс-мажорними обставинами, ускладнюють проведення кількісного аналізу, оскільки компанії України не мають ефективних механізмів для покриття такого типу ризиків.Установлено, що компанія не може довільно визначати величину премії за ризик, виходячи з власних потреб. На цю величину мають вплив також зовнішні макроекономічні фактори, які впливають не лише на загальну економічну ситуацію, але й на всіх учасників страхового ринку, включаючи споживачів страхових послуг. Проведений регресійний аналіз показав, що на величину премії за ризик на страховому ринку України впливає низка макроекономічних факторів, зокрема обсяг реального ВВП, ВВП на душу населення, середня заробітна плата та рівень інфляції. Ці фактори накладають певні обмеження на страхові компанії при визначенні величини премії за ризик. Розраховане нами рівняння регресії дозволяє визначити оптимальний рівень премії за ризик, що сприятиме уникненню банкрутства.
Keywords: оцінка ризику банкрутства; страхові компанії; премія за ризик; рушійні фактори; регресійний аналіз; страховий ринок; регулювання на страховому ринку