ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЯ ЕПС ДЛЯ ЕЛЕКТРОННИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ МАЙДАНЧИКІВ - Вольвач, Олена (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Коли компанії виходять на ринок електронної комерції, вибір електронної платіжної системи, яка добре поєднується з тим, як вони ведуть свій бізнес, є актуальною і є однією з головних проблем. Усвідомлюючи це, практично всі зацікавлені сторони вивчають різні типи систем електронних платежів і проблеми, пов’язані з системою електронних платежів і цифровою валютою. Це дослідження спрямоване на окреслення інноваційного інструментарію для формування портфеля електронних платіжних систем для сучасних торговельних майданчиків на ринку електронної комерції. Досягнення такої мети передбачає вирішення низки завдань, зокрема висвітлення особливостей застосування систем електронних платежів і критеріїв, які лягають в основу формування ефективного портфеля ЕПС. У межах цього дослідження застосовано багатокритеріальну оптимізацію з використанням методів нечіткої логіки як метод ухвалення рішень, щоб допомогти торговельним майданчикам ухвалити рішення щодо оцінки ефективності ЕПС, формування портфеля електронних платіжних систем та управління ним серед широкого спектра можливих варіантів. Результати дослідження демонструють високу ефективність методів нечіткої логіки, зокрема Fuzzy TOPSIS для досягнення мети дослідження. Сформульовані висновки й рекомендації будуть корисні й з теоретичного, і з практичного погляду для представників е-комерції та наукового товариства з метою розвитку методології управління електронними платіжними системами.
Keywords: електронна комерція; портфельна стратегія; електронний торговельний майданчик; електронна платіжна система; інновації; нечітка логіка; математична модель; fuzzy TOPSIS