МАРКЕТПЛЕЙСИ ЯК КЛЮЧОВИЙ ДРАЙВЕР ГЛОБАЛЬНОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ - Ярова, Інесса; Юрченко, Анастасія (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Наразі електронна комерція стає сучасним викликом для прискорення розвитку світової економіки. Це вимагає впровадження якісно нових підходів до стратегічного управління комерційною діяльністю з використанням інформаційних технологій. Метою цієї роботи є дослідження ключових проблем, особливостей і тенденцій розвитку електронної комерції в умовах цифровізації міжнародного бізнесу на прикладі міжнародних онлайн-маркетплейсів.У статті проаналізовано ризики та переваги, проблеми логістики розподілу для розвитку електронної комерції, її позитивний та негативний вплив на торгівлю в цілому. Визначено, що сьогодні темпи розвитку електронної комерції є дуже швидкими, значно перевищуючи темпи розвитку традиційної торгівлі.Важливим показником успішної бізнес-стратегії електронної комерції є чітке бачення та реалізація стратегії залучення маркетплейсів до торговельної стратегії. Чітке розуміння того, який маркетплейс найкраще відповідає потребам бізнесу, та грамотна імплементація значно підвищують шанси на швидке отримання прибутку в онлайн-торгівлі. У статті зазначається, що бізнес-модель маркетплейсів уважають перспективною, оскільки вона вигідна й для продавця, і для покупця. У статті розглянуто ключові та найбільш відомі у світі маркетплейси, такі як Amazon, eBay та Etsy, їхні основні переваги та недоліки, порівняльні характеристики маркетплейсів і способи ефективної інтеграції продуктів у ці інструменти, а також майбутні наслідки цих концепцій для розподільчої логістики в контексті електронної комерції.
Keywords: електронна комерція; маркетплейс; розподільча логістика; диджиталізація; ризики