РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ ХОЛІСТИЧНОГО МАРКЕТИНГУ ОМНІКАНАЛЬНОГО РИТЕЙЛУ НА ПРИКЛАДІ МЕРЕЖІ «ФОКСТРОТ» - Філіппова, Тетяна; Фісун, Юлія; Борисенко, Олена (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті розглянуто основні визначення та підходи до холістичного маркетингу зарубіжними й українськими авторами. Бізнес починає розуміти, що він повинен змістити акцент із самого товару та його характеристик на свого кінцевого споживача, будуючи з ним довгострокові відносини – цим пояснюється актуальність цього дослідження. Описано чотири окремі елементи цілісного маркетингу, такі як маркетинг відносин, інтегрований маркетинг, соціально відповідальний маркетинг і внутрішній маркетинг, та розглянуто їхнє практичне застосування на прикладі омніканального українського ритейлера побутової техніки й електроніки «Фокстрот». Для точного та більш глибокого розуміння, що таке стратегія холістичного маркетингу, було виділено й розмежовано три схожі за типологією визначення: «концепція», «підхід» і «стратегія». Авторами було запропоновано власні визначення холістичного маркетингу в розрізі вищезгаданих термінів. Окрім того, було виділено термін «стратегія» для подальшого розгляду практичного застосування цілісного маркетингу на прикладі мережі магазинів «Фокстрот». Продемонстровано практичні результати впровадження комплексних елементів у маркетингову діяльність мережі та реалізації стратегії холістичного маркетингу після ребрендингу «Фокстроту» у 2019 році. Також було розглянуто, як український бізнес активно почав упроваджувати цілісний маркетинг у свою діяльність в умовах карантину Covid-19 і початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.
Keywords: холістичний маркетинг; стратегія; інтегрований маркетинг; соціально відповідальний маркетинг; маркетинг відносин; внутрішній маркетинг