УСПІШНІ КЕЙСИ МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЙ У СФЕРІ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Длугопольська , Тетяна; Сентик , Максим (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Метою дослідження є узагальнення найкращих практик корпоративної соціальної відповідальності міжнародних компаній, особливо під впливом глобальної пандемії COVID-19. У дослідженні використано методи логічного узагальнення, аналізу, порівняння, групування, графічні та табличні. Особливістю корпоративної соціальної відповідальності є її приналежність до суспільного або квазісуспільного блага, що поєднує корпоративне управління й економіку публічного сектора. Низка сучасних досліджень указує на прямий зв'язок соціальної відповідальності та репутації компаній, оскільки її найбільш важливими факторами визнаються якість товарів та послуг (20,1 %), якість управління (14,8 %), громадянство (14,4 %), фінансовий успіх (13,2 %) та інновації (13,1 %).У статті наголошено, що глобальний уплив пандемії COVID-19 сприяв тому, що організації в прискореному режимі почали розвивати власну стратегічну гнучкість та різні моделі корпоративної соціальної відповідальності. Відтак у 2022 р. рейтинг соціально відповідальних компаній очолили: Rolex, Ferrari, Lego Group, Rolls-Royce, Mercedes-Benz, Harley-Davidson, The Bosch Group, PayPal, Netflix, Intel. Визначено, що пандемія COVID-19 сприяла появі нових соціальних ініціатив: від створення інноваційного фонду кліматичних рішень, відмови від використання пластику до забезпечення дітей із малозабезпечених сімей безкоштовним доступом до Інтернету та гаджетами. У статті доведено, що зростання лояльності споживачів, підвищення репутації корпорацій як привабливих роботодавців безпосередньо впливають на збільшення обсягів продажів, мотивацію співробітників, бажання держави та суспільства взаємодіяти із соціально відповідальними компаніями, зростання ринкової вартості компаній.
Keywords: бізнес; корпоративна соціальна відповідальність; економічні, екологічні та соціальні зобов'язання; механізм соціальної відповідальності бізнесу; нефінансова звітність; корпорація