ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ РЕГІОНІВ ДЕРЖАВИ У ДОВОЄННИЙ ПЕРІОД ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ - Вахович, Ірина; Лакас , Вероніка; Серветник , Роман (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
У статті проаналізовано інвестиційну привабливість регіонів держави у довоєнний період через призму фінансової безпеки. Сформовано систему індикаторів оцінки рівня фінансової безпеки сталого розвитку регіону. Відповідно до запропонованої методики, проведено оцінку рівня фінансової безпеки регіонів держави яка здійснювалась за допомогою методики порівняння фактичних даних з індикаторами рівня фінансових дестабілізаторів (пороговими значеннями безпеки). Діагностика передбачала визначення фінансових загроз та небезпек сталому розвитку окремих регіонів, рівня диференціації регіонів за станом фінансової безпеки та окреслення подальших напрямків удосконалення механізмів управління регіонами. Проведено оцінку за внутрішніми у відношенні до регіонів індикаторами фінансової безпеки сталого розвитку регіону, що характеризують безпосередній стан фінансової забезпеченості потреб економічної, соціальної та екологічної сфер регіону у порівнянні з пороговими значеннями. Результати інтегральної оцінки дозволили провести позиціонування регіонів за рівнем фінансової безпеки сфер сталого розвитку та підтвердити свідчення про те, що впродовж аналізованого періоду регіони України були слабо забезпечені фінансовими ресурсами, які спрямовувались на цілі сталого розвитку, зокрема екологічної та економічної складових.
Keywords: Фінансова безпека; розвиток регіону; індикатори оцінки; економічний розвиток; екологічний розвиток; соціальний розвиток