РОЗВИТОК МЕТОДІВ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙ В УКРАЇНІ - Хоменко, Л.М.; Сагер, Л.Ю. (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Інновації сприяють виробництву продуктів із новими або покращеними характеристиками, наданню більш якісних послуг, максимально відповідних людським потребам. Однак необхідно не лише розробити інновацію, а ще й комерціалізувати. Українські підприємства під час комерціалізації стикаються з проблемами політичної, економічної, соціальної нестабільності, стагнації економіки; відсутністю усталеної практики маркетингових досліджень для розуміння потреб ринку, фінансовими проблемами з пошуком інвесторів тощо. Нині існує ряд методів комерціалізації інновацій. Усі вони по-різному розвиваються в Україні. Науковий інтерес до комерціалізації інновацій зростає щороку. Так, у базі даних Web of science знайдено 2783 публікацій щодо комерціалізації інновацій, половина з них опубліковані протягом останніх 5 років.            Метою цієї роботи є дослідження розвитку деяких методів комерціалізації інновацій в Україні. Дослідження проводилося на основі звітів Державної служби статистики України. Проти 2010 року кількість інноваційно активних підприємств та підприємств, що впроваджують інновації, 2019 року скоротилася вдвічі. При цьому кількість підприємств, що впроваджують інновації, на 12-13 % менша, ніж кількість інноваційно активних промислових підприємств. Кількість нових технологічних процесів, упроваджених у виробництво промисловими підприємствами, збільшилася на 13 %, а впровадженої інноваційної продукції скоротилася на 11 %. Витрати на інновації промислових підприємств зросли на 75 %, а обсяги реалізованої інноваційної промислової продукції лише на 1 %. Кількість кооперативів 2022 року скоротилася на 13 % (до 2013 року). Кількість франчайзерів 2020 року зросла на 42 % (до 2010 року). Кількість лізингодавців, юридичних осіб та фінансових компаній, що надають послуги фінансового лізингу в Україні, протягом 2015-2019 років зменшилася на 42 %. Вітчизняний ринок інжинірингу залишається на стадії становлення, однак має чималий резерв запровадження міжнародної практики реалізації інжинірингових проєктів. Загалом, починаючи з 2016 року, франчайзинг та кооперація зростають, серед інших способів комерціалізації інновацій спостерігається спад.
Keywords: трансфер технологій; комерціалізація; інновації; франчайзинг; лізинг; інжиніринг; кооперація