BANCASSURANCE ЯК СУЧАСНИЙ ЕЛЕМЕНТ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ - Петрик, Олександр; Дейсан, Ігор (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Обґрунтовано поняття «bancassurance» як сучасний елемент фінансової безпеки, адже фінансовий сектор економіки вже кілька років перебуває в нестабільному стані, який негативно впливає на відносини між банківським і страховим ринками. Досліджено ефект цієї кооперації — продаж страхових полісів разом із продуктами, пропонованими банками. Розкрито дефініцію bancassurance в сучасних умовах. Виявлено важливий чинник утворення банківсько-страхової співпраці — нові канали дистрибуції страхових компаній. Здійснено аналіз ринку bancassurance у розвинутих країнах Європи. Розглянуто приклади банківсько-страхової співпраці на польському ринку.У процесі дослідження з’ясовано, що на страховому ринку України динаміка чистих страхових премій і виплат має тенденцію до збільшення. Кількість страхових компаній і банківських установ зменшується. Депозитний портфель банків зростає, проте кредитна активність банків залишається ще досить низькою. Ці дані свідчать про тісний зв’язок між основними показниками діяльності банків і страхових компаній. Основними домінуючими напрямами активізації розвитку bancassurance в Україні визначено створення простору довіри на страховому ринку і формування потреби у страхових продуктах у населення.
Keywords: банкострахування; фінансова безпека; банк; страхова компанія; співпраця