РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА МІГРАЦІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ МОЛОДІ (НА ПРИКЛАДІ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ) - Бараняк, І. Є.; Жеребило, І. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Досліджено стан і тенденції розвитку соціальної сфери та економічної системи областей Карпатського регіону. Узагальнено, що молодь як активний і прогресивний елемент суспільства з високим рівнем капіталізації знань найбільш динамічно реагує на світові тенденції часу та охочіше включається в міграційні процеси. Аргументовано, що регіональні особливості демографічного розвитку формують теоретичну основу міграційного потенціалу, у той час активізація міграційних процесів у більшості випадків відбувається через причини соціально-економічного характеру. У результаті аналізу ситуації на молодіжному ринку праці оцінено щільність взаємозв’язків між рівнем розвитку соціально-економічної системи Карпатського регіону і мобільністю молоді. Побудовано багатофакторні регресійні рівняння, які описують залежність темпів приросту зовнішніх міграційних процесів у Карпатському регіоні від мінливості значень соціально-економічних факторів. Визначено, що імміграційний та еміграційний вектори мобільності населення Карпатського регіону в соціально-економічних координатах і залежить від темпів зростання середньої заробітної плати, частки сукупних витрат домогосподарств Карпатського регіону на продукти харчування, обсягів прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу — мешканця Карпатського регіону і темпів зростання індексу споживчих цін. Здійснено оцінку обсягів потенційної зовнішньої міграції населення у зрізі еміграційного та імміграційного векторів у контексті прогнозних тенденцій соціально-економічного розвитку областей Карпатського регіону до 2025 року. Доведено, що інтенсивність міграційних процесів у працездатному віці та вектор їхнього спрямування можуть стати базовим чинником установлення демографічної та соціально-економічної безпеки Карпатського регіону в разі посилення рееміграційних та імміграційних потоків або її порушення — у разі подальшого вимивання людських, здебільшого інтелектуальних, ресурсів у працездатному віці.
Keywords: розвиток соціальної сфери; економічна система; мобільність молоді; Карпатський регіон; зовнішня міграція населення; соціально-економічний розвиток