ВПЛИВ ВИКОРИСТАННЯ КРЕДИТНИХ ПОСЛУГ НА ФІНАНСОВУ БЕЗПЕКУ ДОМОГОСПОДАРСТВ В УКРАЇНІ - Єгоричева, С. Б.; Вертебний, І. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є оцінювання впливу використання кредитних послуг на сучасний стан фінансової безпеки домогосподарств в Україні. Під фінансовою безпекою домогосподарства пропонуємо розуміти захищеність його фінансових інтересів, що визначаються потребами його членів у гідному житті та всебічному розвитку, від зовнішніх загроз і внутрішніх дестабілізувальних чинників. Визначено тенденцію до зростання обсягів кредитування фізичних осіб фінансовими установами та особливо — фінансовими компаніями, яку не змінила і ситуації пандемії, при цьому середні показники боргового навантаження домогосподарств залишаються незначними. Зазначено особливу фінансову незахищеність клієнтів фінансових компаній у зв’язку із заплутаними умовами кредитування і надзвичайно високими реальними відсотковими ставками. Наголошено на тому, що не останню роль у дотриманні вимог фінансової безпеки відіграють рівень економічної, фінансової грамотності людей і відповідальність фінансових установ-кредиторів, які мають чітко і доступно пояснити потенційним позичальникам усі характеристики кредитного продукту та пов’язані з ним ризики, надати графіки погашення кредитних зобов’язань за різними варіантами, озвучити реальну вартість кредиту, суму відсотків і комісій, належних до сплати. Доведено, що вплив використання кредитних послуг на фінансову безпеку домогосподарств є неоднозначним, оскільки залежить від свідомого ставлення як фізичних осіб, так і фінансових установ-кредиторів до визначення обсягів потрібного кредиту, його строків і рівня кредитоспроможності позичальників. Для обох сторін кредитних відносин виникають помітні ризики, законодавче врегулювання яких останнім часом суттєво вдосконалив захист фінансових інтересів фізичних осіб — позичальників, що сприятиме підтриманню достатнього рівня фінансової безпеки їхніх домогосподарств.
Keywords: домогосподарство; фінансова безпека; загрози; кредитні послуги; фінансові установи; процентні ставки; захист фінансових інтересів