ПОНЯТТЯ І ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАГРОЗ ФІНАНСОВІЙ БЕЗПЕЦІ СИСТЕМНО ВАЖЛИВИХ БАНКІВ - Литвиненко, О. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Невисокий рівень довіри до банків і незначні темпи її відновлення зумовлюють загострення проблеми забезпечення фінансової безпеки банківських установ. Низький рівень фінансової безпеки навіть одного системно важливого банку може спровокувати порушення і деформацію банківського сектору загалом. Від того, наскільки повним є визначення складу загроз, оцінка рівня їхньої інтенсивності та можливих наслідків впливу, залежить ефективність побудови всієї системи забезпечення фінансової безпеки системно важливих банків. Особлива увага приділяється розкриттю теоретичних аспектів поняття загрози фінансовій безпеці системно важливих банків. Зокрема, визначено сутність і відмінності між поняттями «загрози фінансовій безпеці», «фактори фінансової безпеки», «небезпека фінансовій безпеці», «виклик фінансовій безпеці» та «шкода фінансовій безпеці» у межах дослідження фінансової безпеки системно важливих банків. Надано авторське визначення поняттю загрози фінансовій безпеці системно важливих банків, відповідно до якого загрозу фінансовій безпеці системно важливих банків слід розглядати як реалізовану форму небезпеки, сукупність чинників та явищ, що спричиняють порушення стійкості функціонування і зниження захищеності фінансових інтересів банківської установи, що, у свою чергу, може спровокувати дестабілізацію всієї фінансової системи. Розглянуто основні підходи до класифікації загроз фінансовій безпеці системно важливих банків. Виявлено, що фундаментальним є поділ загроз за джерелом виникнення, відповідно до якого їх можна поділити на зовнішні і внутрішні (екзогенні та ендогенні), надано детальну характеристику зовнішнім і внутрішнім загрозам фінансовій безпеці системно важливих банків. У розрізі дослідження фінансової безпеки системно важливих банків було досліджено питання довіри населення. Виявлено, що стійкий рівень довіри є чинником забезпечення фінансової безпеки, а зменшення рівня довіри населення доцільно розглядати як одну з основних загроз фінансовій безпеці системно важливих банків.
Keywords: фінансова безпека банку; системно важливий банк; загрози фінансовій безпеці системно важливого банку; довіра населення