РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В КОНТЕКСТІ ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Васильців , Тарас; Біль , Мар’яна; Бачинська , Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Розглянуто базові характеристики якості життя населення. Узагальнено аспекти розвиткусоціальної інфраструктури регіону. Визначено пріоритети соціальної інфраструктури та особливостіфункціонування її елементів у Карпатському регіоні. Відповідно до особливостей соціальної інфра-структури саме в Карпатському регіоні встановлено, що організація соціальної інфраструктури маєсвою територіальну специфіку та повинна охоплювати збалансованість і взаємозв’язок функціонуван-ня її елементів у системі господарського комплексу регіону; забезпечувати свою комплексність на дер-жавному, регіональному і місцевому рівнях, потрібну кількість та оптимальність розмірів об’єктів длязабезпечення населення соціальними послугами, відповідність наявного стану та технічного оснащенняоб’єктів до потреб населення. Сформовано напрями та інструменти регіональної політики розвиткусоціальної інфраструктури в контексті поліпшення якості життя населення, які мають вагомий впливна задіяння екологічних і соціальних детермінант її поліпшення, оскільки безпосереднє завдання со-ціальної інфраструктури — це створення середовища якісної життєдіяльності людей, що охоплює такісфери, як освіта, охорона здоров’я, культура, транспорт, житлове і комунальне господарство. Визначе-но очікувані результати реалізації інструментів розвитку соціальної інфраструктури в контексті поліп-шення якості життя населення Карпатського регіону в розрізі таких напрямів: ефективне використанняоздоровчо-рекреаційного потенціалу Українських Карпат; розвиток транскордонного співробітництвау сфері поліпшення соціальної інфраструктури і захисту довкілля; перехід до смарт-орієнтованого роз-витку житлово-комунального господарства; поліпшення транзитного потенціалу територій Карпатськогорегіону; збереження і поліпшення культурного середовища.Ключові слова: соціальна інфраструктура, якість життя населення, Карпатський регіон України,напрями та інструменти регіональної політики, соціо-екологічні детермінанти.Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 10.
Keywords: соціальна інфраструктура; якість життя населення; Карпатський регіон України; напрями та інструменти регіональної політики; соціо-екологічні детермінанти