МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА З УРАХУВАННЯМ ФАКТОРУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Криниця, Сергій; Тригуб, Юлія (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено проблемні питання впливу конкурентоспроможності підприємства на його фінансову безпеку i методик діагностики фінансової безпеки підприємства. Здійснено структуризацію факторів у взаємозв’язку фінансової безпеки i конкурентоспроможності підприємства. Доведено, що обидва явища зумовлені впливом зовнішнього середовища, яке в ринковій економіці постійно змінюється. Але водночас вони залежать від внутрішніх факторів, до яких віднесено наявність і достатність фінансового потенціалу підприємства та якість системи управління. Здійснено критичний аналіз методичних підходів до оцінки фінансової безпеки підприємства і запропоновано розраховувати інтегральний показник фінансової безпеки підприємства на основі якісної оцінки рівня значень індикаторів, а саме механізм перетворення кількісних різновимірних значень індикаторів на основі застосування функції бажаності Харрінгтона. Для кожного показника одержано п’ятиінтервальну шкалу оцінювання, яка дозволяє не тільки отримати якісне визначення фактичного значення, а й слугує індикатором впливу конкурентоспроможності на фінансову безпеку підприємства.
Keywords: конкурентоспроможність; фінансова безпека; конкуренція; якісна оцінка; інтегральний показник фінансової безпеки; функція бажаності Харрінгтона