ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЮВАННЯ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ - Сулима, Мар’яна; Несвідома, Марина (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Розглянуто проблеми державного регулювання ринку фінансових послуг. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення державного регулювання небанківських фінансових установ. Значна увага приділена дослідженню нових вимог до регулювання небанківських фінансових установ. Адже 1 липня 2020 року ухвалено Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», який передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг і розподіл повноважень з регулювання фінансового ринку між двома регуляторами, а саме: Національним банком України і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Крім того, значна увага приділена моделі регулювання і нагляду за фінансовими установами, як і нагляду за банками, яка здійснюється за ризик-орієнтованим підходом. Нове регулювання і нагляд у небанківському фінансовому секторі реалізуватиметься за міжнародними стандартами так само, як це відбувається і в банківському секторі. Головне завдання регулятора полягає в тому, аби зробити нагляд за діяльністю цих організацій адекватним тим ризикам, які притаманні діяльності кожної з них. Водночас компанії, які працюють на базі власного капіталу, не мають відчувати надмірної присутності регулятора у свій діяльності. Крім того, досліджено нові вимоги ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», що був затверджений 16.08.2020 і направлений на захист прав і законних інтересів громадян, суспільства і держави, а також забезпечення національної безпеки. Здійснено аналіз діяльності небанківських фінансових установ і визначено вплив кризи Covid-19 на їхню діяльність.
Keywords: банки; небанківські фінансові установи; закон; «спліт»; регулятор; ринок фінансових послуг; криза