СУЧАСНІ МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ ДИСКУРС - Медведь, Яна (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Досліджено питання природи спроможності до конкуренції національних економік і макроекономічних суб’єктів, яким чином здійснюються вимірювання конкурентоспроможності різних учасників діяльності та які сучасні методи дозволяють оцінити спроможність до конкуренції між різними одиницями діяльності в геоекономічній діяльності.Розглянуто феномен конкурентоспроможності, яким чином вона формується на різних рівнях фінансово-економічної діяльності, як відбулася зміна способів дослідження наукових аспектів здатності до конкуренції від появи перших економічних робіт до сучасних систем оцінювання від провідних наукових і фінансових інститутів.Дослідження сучасних методик оцінювання конкурентоспроможності стосувалося трьох найбільш впливових світових агенцій та інститутів — Світовий економічний форум, Світовий Банк і Міжнародний інститут розвитку менеджменту. Кожна із зазначених інституцій вивчає національні економіки за власними розробленими критеріями, до складу яких входять як неекономічні фактори (політичний вплив, соціальні проблеми, стан законодавства), так і фінансово-економічні параметри (показники боргу, стан форфейтингових і кредитних послуг, вплив діяльності держави).Вивчення та аналіз сучасних методик оцінювання конкурентоспроможності від міжнародних агенцій дозволяє враховувати всі фактори економічної діяльності конкретної держави, брати до уваги всі аспекти ефективної діяльності країни з усіма перевагами і недоліками, що призводять до певної оцінки в рейтингу конкурентоспроможності між державами.
Keywords: конкуренція; конкурентоспроможність; методики оцінювання; оцінка конкурентоспроможності; національна конкурентоспроможність; оцінювання конкурентоспроможності країни