СОЦІАЛЬНА ЕКОНОМІКА ЯК ОСНОВА ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ - Жеребило, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Розкрито економічну сутність поняття «соціальна економіка». Обґрунтовано місце і роль соціальної економіки в розвитку соціальної сфери у країнах Європи. Акцентовано на посиленні уваги до питання розвитку соціальних підприємств як основних суб’єктів соціальної економіки на рівні Європейського Союзу та інших наднаціональних формувань, міжнародних організацій і держав. Визначено характерні особливості та сфери функціонування соціальних підприємств у країнах Європи. Виявлено проблемні аспекти у сфері державного забезпечення і підтримки функціонування соціальних підприємств, які негативно впливають на поширення суб’єктів і стримують їхній розвиток. Досліджено джерела фінансового забезпечення розвитку соціальних підприємств у країнах Європи, серед яких виділено роль держави як основного споживача товарів і послуг, вироблених соціальними підприємствами. Обґрунтовано напрями стимулювання розвитку і поширення соціальних підприємств в Україні. Аргументовано основні переваги впровадження концепції соціальної економіки і соціальних підприємств у забезпеченні соціально-економічного розвитку та розвитку соціальної сфери в державі. Доведено, що для України питання розвитку соціальної економіки є ефективною основою диверсифікації та підвищення якості надання соціальних послуг населенню.
Keywords: соціальна економіка; соціальне підприємство; соціальна сфера; публічні фінанси; фінансове забезпечення соціального підприємництва