ВПЛИВ COVID-19 НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК МАЛОГО I СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Вагнер, Ірина; Демко, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Висвітлено вплив пандемії COVID-19 на економіку країн Європи і США, а саме: подано статистичні дані щодо рівня ВВП і розвитку світової економіки в цілому. Розглянуто позиції керівництва відомих міжнародних компаній щодо впливу COVID-19 на їхню діяльність. Проаналізовано першочергові заходи підтримки підприємств та організацій урядами Європейських країн і США, пов’язаних із пандемією COVID-19. Розкрито впив COVID-19 на діяльність певних секторів економіки України. Наведено прогнози провідних учених-економістів щодо подальшого розвитку малого і середнього бізнесу в Україні після завершення пандемії COVID-19. Наголошено, що Україна повинна використовувати як грошові, так і фіскальні інструменти в пакеті допомоги, зокрема, на відміну від більшості країн, Національний банк України має можливість знизити ставку дисконтування. При цьому безпосереднім пріоритетом має бути адекватне фінансування системи охорони здоров’я та її готовність до цього безпрецедентного виклику. Запропоновано власне бачення впливу пандемії COVID-19 на розвиток малого і середнього бізнесу.
Keywords: COVID-19; економіка; облікова ставка; ВВП; малий і середній бізнес