ЛІЦЕНЗУВАННЯ ІНСТИТУТІВ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ ЯК ШЛЯХ ТРАНСФЕРУ ГЛОБАЛЬНИХ ПОТОКІВ КАПІТАЛУ - Слобода, Лариса (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Проведено аналіз переваг і вимог для отримання ліцензії інституту електронних грошей у країнах Європейського Союзу. Окреслено основні аналітичні тенденції та регуляторні питання щодо забезпечення грошових переказів європейськими платіжними установами. Аналіз трансакцій із цифровими переказами, які проводять постачальники послуг електронних грошей в Європейському Союзі, показує позитивну тенденцію, яка очікується, що показник річного темпу зростання (CAGR 2020—2023) становить 13,1 %, а це призведе до загальної суми 59,774 мільйона доларів США до 2023 року. Висновок роз’яснює можливості для інвесторів, які можуть використовувати цей спосіб для трансферу глобальних потоків капіталу через країни ЄС в інші країни світу для паркування i збереження своїх грошей на початковій фазі світової фінансової кризи 2020 року. На основі отриманих результатів обґрунтовано розуміння вартості грошових переказів у країнах Європейського Союзу, ринкові переваги ліцензування установ електронних грошей порівняно з комерційними банками для інвесторів i споживачів фінансових послуг, а також розкрито регуляторні підходи i ключові етапи процесу ліцензування платіжних інституцій на європейському фінансовому ринку. Перспектива подальших досліджень у сфері розвитку платіжних компаній полягає в обґрунтуванні відмінних особливостей регулювання діяльності ФінТех-компаній у різних країнах світу, включаючи вимоги до капіталізації, комплайенсу та управління фінансовими ризиками, а також процедури KYC (Know Your Customer Identification) при відкритті рахунків клієнтам дистанційно. Подальший розвиток інститутів електронних грошей у сфері FinTech суттєво трансформує бізнес-моделі міжнародних банків і може призвести до заміни класичних форм банківської діяльності.
Keywords: банкінг; інститути електронних грошей; фінансовий капітал; ФінТех; платежі B2B; регулювання; процес ліцензування; застосування ліцензії; комплайєнс