НОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ — FINTECH, BIGTECH І NEOBANK — ПРОПОЗИЦІЯ ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ - Фольварський, Матеуш (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Оцифрування фінансових послуг і зменшення довіри до традиційних фінансових установ дозволяють виникнути новим організаціям, які надають послуги, що традиційно були зарезервовані для банків. FinTech, BigTech-компании і необанки суттєво впливають на зниження доходів традиційних фінансових установ. Однак нові організації не підпадають під дію таких нормативних актів, як банки, а регулятори ринку дуже часто не мають інструментів для нагляду за цими компаніями. FinTech, BigTech-компанії і необанки — це компанії, які успішно конкурують на фінансовому ринку із традиційними фінансовими установами. Їхній динамічний розвиток призводить до проблем, пов’язаних з їхньою класифікацією. Тим не менш, масштаб операцій нових суб’єктів на фінансовому ринку вже настільки важливий, що варто звернути увагу на регулятори ринку, на доцільність конкретних  норм інноваційних компаній. Відсутність прозорості та необхідність адекватної звітності, що використовується в банках, негативно впливають на інформацію, яку мають регулятори ринку про FinTech, BigTech і необанки. Тому варто створити списки, що містять набір нових установ, які можуть генерувати збільшення системного ризику. Відповідно до вказівок ЄБА, процес ідентифікації системно важливих установ FinTech / BigTech-компанії і необанки повинен складатися з двох компонентів: набір обов’язкових показників, які національні органи нагляду повинні використовувати для визначення системно важливих установ, набір необов’язкових показників, які національні органи нагляду можуть додатково використовувати, щоб мати можливість точно врахувати особливості вітчизняного банківського сектору. Списки, складені національними макропруденційними установами, повинні бути переглянуті ЄБА, яка, у свою чергу, повинна координувати FinTech, BigTech і необанки в усьому світі за погодженням з ФСБ. Такі списки, складені національними регуляторами, ЄБА і ФСБ, можуть сприяти зміцненню регуляторних норм щодо  функціонування нових організацій на фінансовому ринку.
Keywords: FinTech; BigTech; необанк; регулювання