ТЕОРЕТИЧНІ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ МЕХАНІЗМІВ ФІНАНСУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Хмелярчук, Марія; Сундай, Імо (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Присвячено дослідженню теоретичних і концептуальних механізмів фінансування цілей сталого розвитку на національному і міжнародному рівнях. Проаналізовано численні наукові публікації вчених, міжнародні науково-практичні конференції, конгреси і симпозіуми, які розглядають різноманітні джерела та інструменти фінансування, що використовуються для сприяння досягненню цілей сталого розвитку, з урахуванням специфіки соціально-економічного розвитку різних країн. Концептуальними засадами фінансування сталого розвитку визначено принцип не лише економічної, а й соціальної ефективності, що передбачає використання різноманітних фінансових механізмів для досягнення ключових показників соціальної та екологічної стабільності у світі. З цих позицій розглянуто підходи до механізмів фінансування сталого розвитку за рахунок державних асигнувань та інвестицій, кредитного механізму фінансування на національному і міжнародному рівнях, міжнародних, державних та приватних інвестицій. Авторська концепція фінансування сталого розвитку передбачає доцільність формування системи механізмів для адекватного фінансування цілей розвитку за рахунок міжнародних. національних і приватних фінансових ресурсів з використанням різноманітних фінансових інструментів і за умов відповідної інституціоналізації фінансової системи та політики фінансування сталого розвитку на національному і міжнародному рівнях. Згідно з дослідженнями авторів, такий підхід особливо актуальний для країн з економікою, що розвивається, і країн із перехідною економікою, де більшість цілей сталого розвитку є невирішеними або ж відстають і потребують значних ресурсів для їх фінансування.
Keywords: сталий розвиток; фінансування сталого розвитку; фінансові потоки; фінансові механізми; внутрішні фінансові потоки; міжнародні фінансові потоки; внутрішнє фінансування; кредитні ресурси; інституційний механізм