УДОСКОНАЛЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ КАПІТАЛУ БАНКІВ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Грудзевич, Уляна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Зміни економічної ситуації породжують нові вимоги до регулювання капіталу банків України і впровадження рекомендацій Базельського комітету з банківського нагляду. Проаналізовано дотримання банківськими установами чинних вимог до капіталу і виявлено, що здебільшого вимоги до нормативів капіталу дотримуються, обсяги власного капіталу, статутного капіталу і регулятивного капіталу зростають, а результати стрес-тестування Національним банком України у 2018—2019 рр. вказують на скорочення потреби в капіталі вітчизняних банків. Досліджено нові вимоги Національного банку України: щодо нормативу достатності основного капіталу та адекватності регулятивного капіталу; буферів капіталу; нових капітальних інструментів; зміни структури регулятивного капіталу. Установлено, що їх запровадження гарантуватиме стале економічне зростання без ризиків втрат для бізнесу і домогосподарств, дасть змогу формувати належний запас капіталу, забезпечить поглинання збитків під час поточної діяльності банків, посилить стійкість окремих банків і системи в цілому до можливих шоків.
Keywords: капітал; регулятивний капітал; нормативи капіталу; буфер капіталу; стрес-тестування; операційний ризик; системний банк