ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЇЇ СИСТЕМИ I МІСЦЕ У СТРУКТУРІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Майборода, Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Здійснено аналіз і систематизацію теоретичних аспектів економічної безпеки та з’ясовано місце фінансової безпеки в ній. Відображено основні аспекти теоретичного аналізу економічної та фінансової безпеки, а також їхніх сутнісних характеристик. Розглянуто основні підходи до формування структури економічної безпеки. Запропоновано схематичну структуру основоположних і невід’ємних елементів економічної безпеки, виокремлено три найважливіші складові, що здійснюють вагомий вплив на стан економічної безпеки суб’єкта господарювання. Досліджено сутність поняття «фінансова безпека підприємства», запропоновано класифікацію підходів для систематизації дефініцій, що були відображені у працях вітчизняних і закордонних науковців. У результаті цього виокремлено сутнісні характеристики цього поняття. Розглянуто особливості категорійного апарату поняття «фінансова безпека» на мікро-, макро- і мезорівні. Обґрунтовано необхідність і доцільність упровадження системи фінансової безпеки на підприємстві як потрібного інструменту стабільності його роботи. Запропоновано власне твердження цього поняття, що включає характерні особливості дефініції саме як системи і включає найважливіші, на наше бачення, управлінські та функціональні елементи забезпечення високого рівня фінансової безпеки на підприємстві. А також доведено доцільність введення в організаційну структуру управління підприємством окремого підрозділу саме для виконання покладених на нього функцій щодо фінансової безпеки.
Keywords: економічна безпека; фінансова безпека; система фінансової безпеки; труктура економічної безпеки