АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Азаренкова, Галина; Свередюк, Катерина; Омеляненко, Денис (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розкрито сутність антикризового управління як складової загального менеджменту підприємства і цілісної системи, яка складається з принципів, методів розроблення і реалізації комплексу спеціальних управлінських рішень. Виокремлено мету антикризового управління, завдання, які допоможуть її досягти, і принципи, які лежать в основі здійснення антикризових заходів. Виділено такі принципи: принцип постійної превентивності дії та готовності до реагування, терміновості та адекватності реагування, комплексності рішень, альтернативності дій та адаптивності управління, пріоритетності використання внутрішніх ресурсів, оптимізації зовнішньої санації та принцип ефективності. Досліджено проблематику підприємств, що перебувають у кризовому стані, періодично або постійно неспроможні продовжувати нормальну виробничо-господарську діяльність і сплачувати свої рахунки. Пояснено причину виникнення в українській економіці потреби в нових інструментах управління підприємствами в умовах кризи, які дозволяють виявити і знешкодити докорінні причини кризових процесів. На прикладі Публічного акціонерного товариства «Харківський плитковий завод» досліджено фінансовий аналіз підприємства і вказано основні засади антикризового менеджменту. Представлено авторський погляд на механізм антикризового управління, визначено його суть і складові, описано послідовність етапів здійснення антикризового управління на цьому підприємстві. Зроблено висновок, що найважливішим завданням антикризової політики підприємства стає стратегічне управління нововведеннями, виконання якого багато в чому залежить від якості ухвалення інноваційних рішень, можливості знаходити рішення, які організаційно й економічно зможуть забезпечити досягнення поставленої мети.
Keywords: антикризове фінансове управління; фінансовий аналіз підприємства; інноваційна діяльність