ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ВИТРАТ, ДОХОДІВ І ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ НА ОСНОВІ ЗВІТНОСТІ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХАРКІВСЬКИЙ МЕХАНІЧНИЙ ЗАВОД» - Шубіна, Світлана; Малахов, Валерій; Медведєва, Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Обґрунтовано потребу і доцільність подальшого дослідження як теоретичних, так і методичних підходів щодо аналізу витрат, доходів і фінансових результатів діяльності підприємств. Проаналізовано і виявлено основні підходи до визначення понять «доходи», «витрати» і «фінансові результати», запропоновано узагальнені варіанти їх трактування на основі дослідженої наукової літератури. Розглянуто деякі чинники, які зумовлюють коливання обсягу доходів і витрат на підприємствах, а також процеси їх взаємодії та впливу на процес формування фінансових результатів. Досліджено динаміку доходів, витрат і фінансових результатів на основі фінансової звітності вітчизняного підприємства — державного підприємства «Харківський механічний завод», — аналіз якої показав основні перешкоди на шляху до формування прибутків (збитків) з огляду на співвідношення доходів i витрат. Запропоновано поетапний комплексний аналіз фінансових результатів з урахуванням головних чинників, що впливають на ланцюжок «доходи — витрати — фінансові результати», і складається з таких головних етапів проведення: дослідження динаміки доходів, витрат і фінансових результатів; проведення факторного аналізу валового прибутку за визначеними чинниками; дослідження факторної моделі чистого прибутку; аналіз показників рентабельності (прибутковості) підприємства за видами; узагальнення результатів аналізу і визначення резервів підвищення рівня прибутку та рентабельності підприємства. Запропоновано шляхи і висунуто поради щодо підвищення ефективності діяльності досліджуваного підприємства на основі виявлених резервів. З огляду на виявлені ключові групи факторів, зміна яких за статистикою найсуттєвіше впливає на фінансові результати діяльності підприємства, для більш ґрунтовного аналізу ланцюжка «доходи — витрати — фінансові результати» запропоновано використання факторних моделей валового і чистого прибутків для контролю та оцінки процесів їх формування і використання.
Keywords: доходи; витрати; фінансові результати; валовий прибуток; чистий прибуток; рентабельність; комплексний аналіз; факторна модель