СУТНІСТЬ І ВИДИ ФІНАНСОВОГО ОЗДОРОВЛЕННЯ БАНКІВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Стаднійчук, Роман (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розкрито сутність фінансового оздоровлення банків, його роль у посиленні їхньої стійкості та виходу з кризових ситуацій. Обґрунтовано заходи, спрямовані на поліпшення фінансового стану банків. З’ясовано підходи до визначення поняття «фінансове оздоровлення» саме банківської установи, що трапляються в економічній літературі. Запропоновано трактувати фінансове оздоровлення банку в широкому і вузькому розумінні. У першому варіанті фінансове оздоровлення характеризується стабілізацією фінансового стану банку шляхом зміни його політики управління активами і пасивами банку. У другому варіанті фінансове оздоровлення — це стратегічне бачення, стратегічний комплекс заходів, спрямованих не тільки на усунення безпосередніх причин виникнення кризи на тій чи іншій стадії життєвого циклу банківської установи, а й на нейтралізацію чинників, які погіршують фінансово-економічний і господарський стан банку. Запропоновано під фінансовим оздоровленням банку розуміти поліпшення фінансово-економічних показників, збільшення ринкової вартості банківської установи, зростання рівня її капіталізації. Охарактеризовано три основні види фінансового оздоровлення банків, до яких віднесено профілактичне фінансове оздоровлення, фінансове оздоровлення в умовах кризи, посткризове фінансове оздоровлення. Розроблено основні заходи фінансового оздоровлення банку.
Keywords: банк; фінансове оздоровлення; профілактичне фінансове оздоровлення; фінансове оздоровлення в умовах кризи; посткризове фінансове оздоровлення