УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ЯК ОДИН ІЗ НАПРЯМІВ УДОСКОНАЛЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ СИСТЕМИ ОБЛІКУ - Шурпенкова, Руслана; Сарахман, Оксана; Калайтан, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто доцільність використання управлінського обліку на різних за обсягом підприємствах та основні відмінності фінансового й управлінського обліку, останній з яких дає інформацію про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством. Досліджено основні функції, методи і складові управлінського обліку, а також ураховано притаманні лише управлінському обліку принципи. Проаналізовано поняття бюджетування як методу управлінського обліку, розглянуто основні принципи бюджетування, обґрунтовано відображення бюджетування у звітності. Установлено, що ведення на підприємствах управлінського обліку є об’єктивною необхідністю, оскільки в кожного підприємства виникає потреба накопичувати інформацію за різноманітними аспектами з метою ефективного планування, нормування, організації виробництва, контролю та аналізу. Зазначено, що система обліку повинна розвиватись відповідно до необхідності зменшення у процесі управління невизначеності ситуації, в якій здійснюється діяльність, а тому теоретичною основою удосконалення управлінського обліку повинні стати фундаментальні науки. При цьому зроблено наголос, шо лише завдяки системній та комплексній інформації можливо уникнути невизначеності в діяльності, яка збільшує ризик ухвалення помилкових управлінських рішень. Відмічено, що основною рисою системи обліку в сучасний період повинна стати доцільність задовольняти потреби внутрішніх користувачів. Акцентовано, що систему обліку потрібно розвивати у взаємозв’язку з плануванням, організацією та управлінням виробництвом, нормуванням, аналізом і спрямовувати згідно з потребами управління.Запропоновано створення інформаційної інфраструктури, яка б задовольняла потреби внутрішніх користувачів. Зазначено, що сучасна система обліку повинна не лише відображати фактичну діяльність підприємств, а й забезпечувати потрібною інформацією всі рівні управління для ухвалення рішень при здійсненні поточної діяльності та пов’язаної з майбутнім підприємства. Доведено, що управлінський облік є ефективним інструментом управління, тому що створює конкурентні переваги в ринковому середовищі, а саме забезпечує підприємство ключовою інформацією. Зроблено висновок, що поступове становлення і розвиток управлінського обліку — один із напрямів удосконалення вітчизняної системи обліку та звітності як ключового інформаційного інституту в забезпеченні конкурентоспроможності національної економіки.