МІЖНАРОДНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ОПЕРАЦІЙНОГО РИЗИКУ І ПЕРСПЕКТИВИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Дмитренко, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Світові глобалізаційні процеси в економічній сфері сприяють зростанню необхідності актуалізації законодавчих і нормативно-правових актів України з питань банківського регулювання відповідно до єдиних міжнародних стандартів регулювання. Розглянуто і проаналізовано новий підхід до оцінки операційного ризику і визначення капіталу банку для його покриття, запропонований Базельським комітетом з банківського нагляду. Розглянуто перспективи імплементації пруденційних вимог щодо оцінки капіталу банку для покриття операційного ризику в Україні та запропоновано поетапне впровадження нового стандартизованого підходу оцінки операційного ризику з урахуванням особливостей функціонування вітчизняних банківських установ. Запропоновано шляхи актуалізації вимог нормативно-правових актів України в частині оцінки достатності капіталу банку відповідно до міжнародних стандартів, що ухвалені до застосування в багатьох країнах і базуються на ризик-орієнтованій методології розрахунку достатності (адекватності) капіталу банківської установи.