РОЗВИТОК МОНЕТАРИСТСЬКИХ ТЕОРІЙ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА МОНЕТАРНЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Вовчак, Ольга; Мельник, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто еволюцію монетаристських теорій і монетарного регулювання, розкрито основні постулати різних економічних шкіл, виокремлено основні ідеї та обґрунтовано їхній внесок у розвиток економічної теорії, визначено місце монетаристських теорій у теорії грошей, здійснено класифікацію теорій за еволюцією розвитку основних положень, визначено основні відмінності, переваги і недоліки окремих монетаристських теорій, розкрито вплив кожної з них на сучасну практику здійснення центральними банками монетарного регулювання. Монетарними регуляторами усвідомлюється необхідність використання позитивного досвіду монетаристських теорій, оскільки прояви фінансових криз підкреслили доцільність внесення змін до чинних підходів монетарного регулювання, які базуються на монетаризмі та його сучасних течіях. Це змушує центральні банки багатьох країн шукати нестандартні інструменти монетарного регулювання і використовувати інноваційні методи поряд з історично перевіреними підходами до комбінування державного і ринкового регулювання економіки. З урахуванням результатів проведеного дослідження запропоновано використання найбільш прийнятних постулатів різних економічних теорій і шкіл, які доцільно взяти до уваги при проведенні монетарної політики та монетарного регулювання центральними банками, у тому числі й Національним банком України.