(untitled) (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Пропонується використання сучасного інструментарію методів дослідження нестаціонарних динамічних процесів для оцінки й аналізу показників діяльності комерційних банків – використання моделей фазової площини, що полягає в побудові фазового портрета системи і подальшого аналізу цього портрета, що дає можливість за виглядом фазових траєкторій наочно представити всю сукупність рухів, що виникають у системі за різних початкових умов і моделей коінтеграції для прогнозування, які відображають взаємодію процесів, пов’язаних між собою довгостроковими нестаціонарними співвідношеннями. Досліджено такі індикатори: сукупний фінансовий результат, сукупний обсяг кредитів і депозитів банківської системи, на основі економетричного інструментарію побудовано моделі оцінки та аналізу взаємовпливу цих індикаторів. Упровадження інструментарію дослідження динаміки взаємодії індикаторів на основі запропонованих динамічних моделей дозволить визначити стратегію стабілізації і подальший розвиток банківської системи, якісний стан якої визначається тісними асинхронними взаємозв’язками основних індикаторів, що характеризують реальний стан досліджуваної системи.