ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОДІЇ ФІНАНСОВОГО І РЕАЛЬНОГО СЕКТОРІВ ЕКОНОМІКИ - Руденко , Микола (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Досліджено теоретичні аспекти взаємодії фінансового і реального секторів економіки. Здійснено аналіз економічних течій і теорій щодо конвергенції та дивергенції вищенаведених секторів. Виявлено, що передумови взаємодії реального і фінансового секторів у межах окремих країн і регіонів є досить неоднорідними. Визначено, що сучасний фінансовий сектор є надскладною системою, в якій учасники мають можливість самостійного обертання фінансових активів незалежно від обертання реальних товарів. Окреслено чіткий розрив між цінами товарів на готівковому ринку і цінами фінансових інструментів, які, по суті, є похідними від товарних ринків. Підкреслюючи непорушність взаємозв’язку між реальним і фінансовим сектором, доведено, що характер взаємовпливу суттєво змінився із розвитком суспільства, науки, технологій, комунікацій.