РОЛЬ ТА МІСЦЕ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ - Козоріз , Григорій (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Досліджуються проблеми, пов’язані з роллю і місцем соціального страхування в системі державних фінансів і фінансової системи загалом. Доведено, що держава є ключовим суб’єктом системи соціального страхування і має суттєвий вплив на підприємців у цій сфері, адже саме вона визначає рівень відшкодувань і порядок їх відрахування в державні цільові фонди соціального призначення. Установлено вплив, який чинить система соціального страхування на державний бюджет. З’ясовано, що найбільший взаємозв’язок між державним бюджетом і системою соціального страхування виявляється через необхідність надання дотацій Пенсійному фонду України. Проаналізовано основні етапи реалізації реформування вітчизняної системи соціального страхування, з’ясовано дальші перспективи таких перетворень. Виявлено перспективні напрями розвитку системи соціального страхування, одним з яких є державне медичне страхування.