ДЕТЕРМІНАНТНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОТИВАЦІЇ ЮРИСТА: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА - Бліхар, Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У роботі в межах адміністративно-правового дискурсу проведене дослідження детермінантних засад формування професійної мотивації юриста. З’ясовано, що характеристика професійної мотивації юриста охоплює широкий спектр факторів, які впливають на бажання й потреби майбутніх працівників юридичної галузі. Одним із ключових елементів є саме мотиваційний стрижень здобувачів юридичної освіти. Також обґрунтовано, що мотивація здобуття юридичного фаху може бути різною, адже окремі молоді люди, навчаючись, можуть бачити в майбутній професії джерело матеріального добробуту; водночас для інших пріоритетною є можливість «знайти» себе в певному виді юридичної діяльності та, визначивши майбутню спеціалізацію, стати на шлях професійного розвитку й кар’єрного зростання. Власне тому вже під час навчання переважна кількість здобувачів прагне віднайти й надалі розширювати царину застосування практичних навичок, необхідних для майбутньої роботи в юридичній галузі. У межах проведеного аналізу констатовано, що поступове впровадження в систему вищої юридичної освіти в Україні фахово спрямованого навчання створює можливості подолання цієї невідповідності за рахунок моделювання елементів професійної діяльності майбутніх юристів під час освітнього процесу. Зокрема, результативними є інноваційні методики, за допомогою яких організовують і проводять навчальні судові процеси, різні види ділових ігор, інтерактивне навчання, участь у роботі юридичних клінік тощо. Ба більше, майбутні юристи пробують свої сили в публічних дебатах, навчаються захищати інтереси клієнтів у судах, виробляють навички ведення переговорів. Як медіатори, стають учасниками розв’язання суперечок, консультування, а також – проведення інтерв’ю, емпіричних досліджень і т.д. Така підготовка дає добрий результат, а під керівництвом науково-педагогічного працівника закладу вищої освіти створює нові можливості більш активного використання здобутого знання, одночасно показує глибину його засвоєння й рівень розвитку творчого мислення. У взаємодії з викладачем здобувач вищої освіти навчається вибудовувати ділові відносини, розуміти вимоги професійної етики, суть корпоративної культури юриста тощо.