ГЕНЕЗИС НАУКОВИХ КОНЦЕПЦІЙ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - Жуковська , Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2025)
У роботі досліджено генезис наукових концепцій інклюзивного розвитку економіки. Актуальність теми зумовлена необхідністю переосмислення традиційних економічних моделей у контексті сучасних глобальних викликів, таких як зростання соціальної нерівності, екологічні загрози, цифрова трансформація, демографічні зміни та наслідки пандемій і воєнних конфліктів. Визначено, що інклюзивний розвиток передбачає не лише кількісне економічне зростання, а й його якісні характеристики: соціальну справедливість, економічну мобільність, екологічну стійкість і технологічні інновації. Методологія дослідження базується на використанні системного підходу, історико-логічного аналізу, структурно-функціонального аналізу, порівняльного методу та класифікаційно-типологічного аналізу. Це дозволило виявити закономірності формування концепцій інклюзивного розвитку, простежити їхню еволюцію та визначити взаємозв’язки між ключовими компонентами цього підходу. У межах дослідження проаналізовано основні етапи становлення концепцій економічного розвитку: від теорій лінійних стадій зростання, структурних трансформацій і зовнішньої залежності до сучасних підходів сталого розвитку та циркулярної економіки. Особливу увагу приділено концепції інклюзивного розвитку, що формується на основі поєднання соціальних, економічних та екологічних аспектів. Визначено ключові теоретичні передумови, механізми реалізації та можливі напрями подальшої трансформації інклюзивної економічної моделі. Отримані результати сприятимуть розширенню наукового дискурсу щодо інтеграції різних соціально-економічних груп у процеси економічного розвитку та вироблення ефективних стратегій інклюзивного зростання на національному та міжнародному рівнях.